O IGRAMA

Kada se krajem prošle godine pojavio u prodaji u Srbiji, Break the Code mi je bila poputno nepoznata igra. Međutim, dedukcija koja radi u 2 igrača me je zaintrigirala, pa sam posle (realno, za mene standardno, malo) istraživanja odlučio da je dodam u kolekciju.

Break the Code je igra za dva do četiri igrača u kojoj pokušavate da odgonetnete koji brojevi se nalaze kod vašeg protivnika ili na sredini table (u 3 i više igrača). Na početku igre svaki igrač dobija svoje cifre i raspoređuje ih po određenom pravilu. U igri sa više igrača, preostali brojevi idu skriveno na sredinu stola, dok se sa dva igrača samo vraćaju u kutiju. Tokom poteza, igrači mogu odabrati jednu od kartica sa pitanjima na koje protivnik mora tačno da im odgovori ili da pokušaju da pogode skrivenu kombinaciju i pobede u igri. Pitanja se svode na konkretne pozicije određenog broja, broj parnih/neparnih cifara, sabrane vrednosti određenih lokacija, itd.


Ako u 2 igrača promašite prilikom pokušaja davanja konačnog rešenja, možete normalno nastaviti igru, preskačući da postavite pitanje u tom potezu. Ako u više igrača promašite, automatski ispadate iz igre, jer morate da proverite centralnu kombinaciju koju niko ne zna.

U svakom slučaju, igrač koji prvi pogodi tačno rešenje je pobednik.

S obzirom na to koliko je Break the Code bio neočekivani hit u našoj kući, čim se pojavio Break the Cube, odmah smo otišli da ga kupimo.

Break the Cube je takođe igra za 2 do 4 igrača, takođe dedukciona, samo što ćemo ovaj put umesto brojeva pokušavati da shvatimo koji ludi trodimenzionalni oblik su napravili naši protivnici. Odnosno, protivnik.Na početku igre igrači će uzeti 3 tetrisoidna drvena oblika različitih boja i složiti ih na 3x3 tablu prateći neka osnovna pravila. Iste te oblike u istim bojama će dati protivniku sa svoje desne strane, dok će ovaj isto učiniti sa igračem dalje, itd. Tokom poteza, igrač može postaviti jedno od tri pitanja protivniku sa svoje leve strane. Šta se nalazi na određenom broju prilikom čega ovaj mora da mu kaže koju boju vidi na tom broju kada pogleda na svoj oblik odozgo. Šta se vidi na određenom slovu, gde svi igrači moraju da redom kažu koje sve boje vide gledajući svoj oblik sa strane u određenom redu ili koloni. I da li ovako izgleda tvoj oblik, gde se igra potencijalno završava, ako je igrač pronašao tajni oblik svog protivnika.


KOMPONENTE I GRAFIČKI DIZAJN


Kvalitet komponenti u obe igre je na nekom standardnom nivou. Ništa što će vas posebno oduševiti, ali potpuno funkcionalno i bez straha da će se brzo "potrošiti". Ilustracije su lepe i pregledne, a unutrašnjost paravana daje dovoljno informacija da pomogne u razumevanju i podsećanju pravila.


UTISCI
Kao što sam već pomenuo, Break the Code je bio neočekivano veliki hit kod nas. Pored standardne dedukcije uvodi i dozu blefiranja kroz kartice sa pitanjima, a i push-your-luck element sa pokušajem pogađanja, čak i ako niste sigurni, jer smatrate da će vaš protivnik u protivnom pobediti. Igra ima jednostavna pravila, uzbudljiva je i završava se u 10-15 minuta, nakon čega ćete često biti spremni za barem još jednu partiju.
S druge strane, dok je sjajna u 2 igrača, odlična u 3, u četiri je praktično neigriva. Naime, u četiri igrača po pravilima morate svi odgovarati na sva pitanja (čak i ona koja vi postavite), što izbacuje mehaniku blefiranja i uz to je mnogo manje uzbudljiva jer ćete u najvećem broju slučajeva svi doći do rešenja u istom trenutku. Tako da definitivno preskočite Break the Code ako planirate redovno igranje istog u 4 igrača.

Tu na scenu može da stupi Break the Cube. Za razliku od koda, pravila za kocku funkcionišu isto, bez obzira na broj igrača. Međutim, i pored toga, Break the Cube je najbolji u 2 jer dozvoljava da koristite više setova kako bi dodatno iskomplikovali oblike.

Break the Cube ima i startnu manu što su uvek dostupna sva pitanja, odnosno nema kartice sa pitanjima, pa samim tim ni blefiranja. S druge strane, prostorni element koji nudi nekim igračima može biti privlačniji nego puki brojevi iz prvog dela.


UKRATKO

Ako vam je potrebna brza i jednostavna dedukciona igra, onda su ova dva mala dragulja pravi izbor za vas. Obe igre nude nešto svoje i dovoljno su drugačije da obe imaju svoje mesto na polici i svide se jednom ili drugom tipu publike. Lično preferiram Break the Code u 2 ili 3 igrača, Cube u 4, ali u isto vreme mi se sviđa i komplikovanost koju Cube može da uvede dodatnim komponentama u duelu i prostornom zagonetkom koja je malo drugačija od većine dedukcionih igara.