MIPL U SVETU KNJIGE I STRIPA
 

Početkom 2022. godine, objavili smo plan da ćemo tokom te godine izdati 21 društvenu igru na srpskom jeziku. Radi se o velikom skoku za firmu koja je u 2021. godini izdala osam igara, a godinu dana ranije svega pet. Za sve koji su upućeni u sam hobi, naš rast je bio evidentan, ne samo u broju naslova, već i u raznolikosti samih igara.

Međutim, ambicije o raznolikosti naše ponude već dugo prevazilaze same društvene igre. U vreme kada momenti za zabavu postaju retkost, izuzetno je važno da provodimo te momente na kvalitetan način. Do sada smo to pružali ljudima uz neke od najpoznatijih i najcenjenijih društvenih igara na svetu, ali smo odlučili da MIPL ponudi i druga sredstva zanimacije voljenim kupcima. S obzirom na to da smo i sami veliki ljubitelji pisane umetnosti, želju da u našu ponudu uvrstimo strip i knjigu, realizovali smo sredinom 2022. godine, potpisavši naše prve izdavačke ugovore.

Svesni smo da je kultura knjige i stripa u Srbiji na mnogo višem nivou nego što je situacija sa društvenim igrama, i da postoje ozbiljne izdavačke kuće koje rade sjajan posao. Prepoznali smo jedan mali prostor na tržištu koji možemo da popunimo, i da doprinesemo sveopštem stanju književne ponude u Srbiji, pogotovo što se tiče izdavanja epske i naučne fantastike. Imajte strpljenja i sačekajte da prođe neko vreme pre nego što donesete sud o našem izletu u izdavaštvo, verujemo da ćete i sami prepoznati šta je to što ćemo raditi na visokom nivou.  

Ideja je jednostavna. Tražićemo najkvalitetnije moguće saradnike, izdavati izuzetno cenjena svetska izdanja, i trudićemo se da serijale izdajemo u kratkom roku. To znači da će u početku broja MIPL izdanja biti skromniji, ali ćemo vremenom, ukoliko naiđemo na odobrenje publike, dizati broj objavljenih knjiga i stripova. 

Prva izdanja koja ćemo izdati su strip Agent straha Rika Remendera  i 4 Tajna projekta Brendona Sandersona, što je odjeknulo kao velika bomba, pogotovo što je tu saradnju najavio sam autor, kojeg mnogi smatraju najboljim živim piscem fantastike na svetu. Sanderson zahteva zasebno obraćanje i zaseban blog, i ostavićemo ga za početak 2023. godine. U nastavku teksta bih rekao više o izdavanju Agenta straha i o opštim planovima vezanim za strip.

Za sam kraj ovog uvoda bih samo naglasio da je MIPL ostaje primarno izdava
č društvenih igara i da na tom polju nastavljamo jakim tempom.

 

AGENT STRAHA

 

Krenuo bih citirajući Draška Roganovića, koji je preveo strip: 1000+ a4 HC strana Remenderove palp-sajfaj sage o pijanom svemirskom buba-šinteru "starog kova", vanzemaljskim invazijama, putovanju kroz vreme i očevima kao takvim koje donosi novi (makar stripski, a stari bordgejmerski) izdavač Mipl... Nacrtali Mur i Openja, plus gomila gostujućih autora na kratežima u 4. tomu. Humor, horor, akcija, mrvica seksa, mrvica melanholije, pitanja zločina i iskupljenja i jak pripovedački tempo - malo li je?

Draško je zapravo i rekao suštinu – mnogo toga se dešava u Agentu straha. Strip kreće kao klasična svemirska akcija sa laserima, čudovištima i pucanjem, ali kroz više od 1000 strana serijala, strip evoluira i postaje ljudska priča sa mnogo slojeva. Strip treba pročitati u celini i onda ga oceniti, tek tada se dobija potpuni utisak o delu. Prva tri toma predstavljaju glavnu priču, dok je 4. knjiga puna kratkih avantura glavnog protagoniste, koje se mogu čitati zasebno. Agent straha je odštampan u boji na A4 formatu, sa tvrdim koricama, i ceo serijal je objavljen istovremeno, i na taj način želimo da pošaljemo poruku čitaocima - serijale ćemo objavljivati u celosti.

Što se budućih stripskih izdanja tiče – ne želimo da obećavamo previše. Zavisi i od toga kako će kod publike da prođe naš prvi strip, i to će u određenoj meri uticati na MIPL izdavaštvo u 2023. godini. Svakako možete očekivati nove naslove, koje ćemo svakako najaviti čim potpišemo prava za njih.