Na putu ka nama su još dva Mipl izdanja, na srpskom jeziku, koja očekujemo krajem godine - Teraformiranje Marsa: Ekspedicija Ares i Everdel. Imao sam priliku da igram obe igre i ovo su moji kratki utisci o njima.


Teraformiranje Marsa: Ekspedicija Ares

Moramo da se pohvalimo da će ovo zapravo biti prvi put da se jedan svetski blokbaster (ne kažem još hit, ali nadamo se da će biti) u lokalizovanom izdanju, nađe na tržištu Srbije, u isto vreme kada se bude našao i na svim ostalim svetskim tržištima! Drugim rečima, Mipl, pa samim tim i Srbija su učestvovali u prvom printu ove igre.

Teraformiranje Marsa Ekspedicija Ares je zasebna igra iz sveta Teraformiranja Marsa, koja je ove, 2021. godine u februaru bila na Kickskarteru, gde ju je podržalo preko 16.000 ljudi koji su na nju potrošili preko 1,2 miliona američkih dolara. Igra predstavlja mešavinu Teraformiranja Marsa i igara poput Race for the Galaxy ili Puerto Rico, u kojima igrači u svakoj rundi biraju faze igre koje će se odigrati.


Fokus igre je na kartama projekata, uz pomoć kojih ćete pokušavati da napravite što bolji i efikasniji engine koji će omogućiti pobedu vašoj korporaciji. Na prvi pogled je jasno da se ovog puta mnogo više vremena (i novca) uložilo na izgled igre i kvalitet komponenata, što je, moramo priznati najveća mana Teraformiranja Marsa. Karte projekata sada imaju lepe, nove ilustracije (da, zaista ilustracije), dvoslojne table ne moraju zasebno da se kupuju, a dobićete i posude za čuvanje novih i kvalitetnijih resursa...


Pošto sam imao prilike da odigram nekoliko partija Ekspedicije Ares, mogu da kažem da je meni osećaj igranja sličan Teraformiranju, ali nije isti. Ne smatram da je ova igra zamena za Teraformiranje Marsa, ali apsolutno vidim da bih je rado i često igrao. Očekujemo da će se Ekspedicija Ares pojaviti u našim prodavnicama sredinom decembra 2021. godine.


Everdel

Everdel je još jedna igra koju rado volim da igram. Najbolje o ovoj igri govore brojne nagrade koje je osvojila, kao i činjenica da se trenutno nalazi na drugom mestu BGG Family Liste. Igra je zaista prelepa (dizajn, ilustracije, komponente - sve je prelepo) i fantastična za igranje. Uskoro ćete i vi imati priliku da uronite u ovaj magični svet i uživate u izgradnji vašeg šumskog sela u hladu Večnog drveta.


Nadamo se da ćemo prevodom igre na srpski jezik približiti ovaj svet mnogim igračima kojima je engleski jezik predstavljao prepreku. Prepreku su predstavljale i dostupnost igre i njena cena. Obećavamo da ćemo oba ova problema rešiti! Nadamo se da ćete već krajem ove ili početkom sledeće godine i vi, zajedno sa nama, uživati u avanturama koje ćemo doživeti u ljupkoj dolini Everdel!