O IGRI

Još jedna godina je iza nas. Po pitanju novih izdanja, čini se kao veoma uspešna, mada neki naslovi tek treba da se nađu u prodaji kod nas. I u moru tih novih igara, jedna malena i nekako neugledna igra je prošla relativno nezapaženo. Iako zaslužuje više.

Next Station: London je okreni&piši igra u kojoj tokom 4 runde (svaka traje između 5 i 10 poteza) pravite mapu Londonskog metroa. Na početku svake runde igrači će uzimati jednu od 4 olovke u boji koju do sada nisu koristili i špil sa kartama stanica se meša. Jedan potez predstavlja okretanje jedne karte stanica nakon čega svi igrači spajaju trenutnu liniju metroa (boju) koju crtaju sa stanicom koja ima simbol sa karte. Metro, u principu, sme da se širi samo na svojim krajevima, odnosno da predstavlja jednu liniju, mada postoji i karta koja dozvoljava račvanje. Kada se svih pet podzemnih stanica izvuče iz špila, runda se završava i igrači računaju poene za izgrađenu liniju.

Poeni se dodeljuju za broj posećenih sektora grada pomnožen sa brojem stanica u sektoru gde ih imate najviše. Dodatne poene igrači dobijaju za svaki prolazak ispod Temze, a potrebno je i da obeleže posećene turističke lokacije.

Nakon četvrte runde igra se završava i igrači dobijaju dodatne poene za svaku stanicu koja spaja dve ili više različitih linija i turističke atrakcije.


KOMPONENTE I GRAFIČKI DIZAJN


Igra se sastoji od malog špila karata, četiri boje za crtanje metro linija i povelikog blokčeta za igranje. Ilustracije su minimalističke i predstavljaju već dobro poznat dizajn koji se generalno koristi za mape i oznake prevoza u gradovima. Što znači da i nisu naročito lepe, ali su uglavnom funkcionalne. Najveći problem predstavlja preglednost linija koje pokazuju koje stanice smeju da se spajaju.UTISCI
Ako ste ljubitelji igara sa mnogo interakcije, Next Station: London nije igra za vas. S druge strane, nije ni velika većina drugih nešto&piši igara, tako da ne verujem da ste mnogo i očekivali na tom frontu. Next Station: London ne nudi ni previše različitih odluka - u većini slučajeva će se izbor svoditi na 50:50, ponekad čak ni to nećete imati. I pored toga, ova igra je apsolutno sjajna u onome što i želi da bude - lagana, brza, ali opet sa sasvim dovoljno mesta za razmišljanje.
Možda vam se čini da nećete imati nikakvu kontrolu, ali iskusniji igrač će lagano počistiti novajliju, bez obzira da li je imao sreće ili ne. Pored toga, igra traje 10-15 minuta, lako se objasni, još lakše postavlja i pakuje, pa će i ovi neiskusniji već kroz nekoliko partija uhvatiti štos.

Igra takođe nudi i malene špilove sa specijalnim sposobnostima i dodatnim bodovanjem, za one koji hoće malo da začine stvari. Ovi dodaci zaista nisu neophodni, s obzirom da i posle većeg broja odigranih partija, skoro nikada ih nismo ubacivali u igru.
UKRATKO

Next Station: London nije savršena igra, niti je igra koja će napraviti revoluciju u žanru, nažalost neće biti ni neki veliki hit. Bez obzira na to, ovo je igra koja mi je jedna od omiljenih iz prošle godine. Next Station: London je veom pristupačan u svakom pogledu, a uz lagane mehanike može doneti mnogo zabave na putovanjima, umornim večerima ili kao dopuna između nekih težih igara.