O IGRI

Sećam se kada je, nekada davno, moj prijatelj, vozač autobusa za GSP, dolazio premoren sa posla i radosno palio računar kako bi se opustio uz video igre i pokretao - Bus Simulator. Mislim da sam našao i idealnu društvenu igru za njega. Get On Board je još jedna u nizu flip & write igara, ali ovaj put sa tvistom - pored ličnih listova po kojima ćete pisati i zaokruživati, igra ima i centralnu tablu po kojoj ćete ređati drvene komponente. Praviti rute, zapravo, što originalni naziv ove igre (Let's Make a Bus Route), možda ne čini boljim, ali svakako opravdava... donekle.
Iello je, osim užasnog originalnog naslova i osnovne table, promenio još par sitnica, ali i igru doveo na dve mape. London, koji je po veličini isti kao mapa osnovne igre, po kojem ćete graditi ako vas je četvoro ili petoro, i New York namenjen za 2 ili 3 igrača.

Na početku svake partije Get On Board-a, igrači će dobiti tajni zadatak, list koji popunjavaju i pregršt drvenih "štapića" u svojoj boji koji će predstavljati put kojim vaš autobus ide. Igra traje 12 rundi i na početku svake će biti otkrivena kartica sa brojem od 1 do 12 koja će igračima "reći" kakav put njihov autobus može da pređe tokom te runde - jedno do tri polja, sa ili bez skretanja. Igrači, zatim, spuštaju svoje "štapiće", nastavljajući put od tačke gde su prethodno bili, beležeći sve ono kroz šta prolaze na svojim listovima. Tu su različiti tipovi putnika (studenti, biznismeni, turisti i penzioneri) i destinacija (univerziteti, poslovne zgrade, turističke atrakcije). Različite lokacije i putnici će imati i različite načine na koje će vam donositi poene, pa će vam i redosled kojim dolazite ponekad biti bitan. Pored toga, morate paziti i na gužve na ulicama (putevi koje su već zauzeli drugi igrači) koje će vam na kraju oduzimati poene, ali i na to da ne ostanete u situaciji da autobus (koji se ponaša po pravilima video igre Zmijice) nema gde dalje da se kreće, pa da automatski budete eliminisani iz igre. Tu će vam pomoći mogućnost izmene zahtevane rute za tu rundu, ali imajte u vidu da svako korišćenje ove sposobnosti oduzima poene (i ograničeno je na 5 puta tokom igre).

Posle 12 rundi, igra se završava, igrači sabiraju poene na svojim listovima i igrač koji je sakupio najviše je pobednik.

KOMPONENTE I GRAFIČKI DIZAJN

Komponente za igru su solidnog kvaliteta, pregledne i u "radosnim" bojama koje se lepo uklapaju uz temu. Karte su sve manjeg formata i predstavljaju javne i tajne zadatke, a tu je i 12 karata za oznaku rute koje, osim što izgledaju kao stare autobuske karte, imaju 4 nepravilno probušene rupe na sebi, simulirajući poništenu kartu.

UTISCI

Ako vam se ideja o rolaj/okreni i piši igrama generalno sviđa, ali vam nedostaje interakcija između igrača, koja je prečesto ili potpuno odsutna, ili preslaba, ili nezgrapna - onda je Get On Board igra za vas. Intuitivna i prosta kao i većina igara iz žanra, Get On Board kroz deljenu tablu dodaje taman koliko treba interakcije, na prirodan i tematski logičan način. No, tu se tematska povezanost sa zanimljivim mehanikama ne završava. Penzioneri će vam donositi poene za sve koje ste usput pokupili, potencijalno simulirajući verovanje nas mladih da su oni u autobusu samo kako bi pravili gužvu. Turisti će izaći na prvoj narednoj atrakciji, donoseći progresivno veći broj poena u zavisnosti od broja, a čak i mehanika "ispadanja" kod ukrštanja puteva ima smisla, jer zašto bi autobus dva puta prolazio istu tačku.Javni zadaci su još jedan vid interakcije između igrača, a tu su i tajni, lični zadaci koje ćete pokušati da završite pre kraja partije. Mada uz pravilno skupljanje poena na drugim mestima, nije nemoguće pobediti i bez skrivenog zadatka, što je definitivno plus, jer ne želimo da budemo u potpunosti ograničeni istim.
Oduševilo me je i to što su listovi igrača "asimetrični", odnosno to što će im iste karte ruta davati različite rute u zavisnosti od dobijenog lista. Jedan igrač za kartu broj 1 može dobiti dve rute bez skretanja, dok će drugi dobiti 3 rute sa 2 skretanja.
Iako pomalo traženje dlake u jajetu, najveća negativna stavka igre se krije u pomalo obmanjujućem punom imenu igre - Get On Board: New York & London. Ako ste, kao i autor ovog teksta, želeli da se vozite dabl dekerima po Pikadiliju i posetite Bakingemsku palatu, igrajući samo sa svojom lepšom ili jačom polovinom, znajte da to baš i ne možete. Odnosno, možete, ali uz upitne probleme sa balansom i otvorenošću koje donosi igranje mape za 4-5 igrača u 2 ili 3. Naravno, ovo je stvarno sitnica, ali valja napomenuti.


UKRATKO

Ignorišući "problem" sa imenom igre, teško je bilo šta zameriti Get On Board-u. Igra je lagana i kratka, kvalitetna i jako lepa, tematski i mehanički pristupačna svima, dovoljno varijabilna za višestruko igranje, a nudi i zanimljive izbore da bude zabavan filer za ozbiljnije igrače.


  Ukoliko želite da ispratite još zanimljivih Dankovih objava vezanih za društvene igre, možete to učiniti na njegovom Instagram profilu @balderandboardgames