O IGRI

Ako vas lupanje kockica po tankom metalnom stolu i pisanje rezultata po papiru nostalgično vraća u tople morske večeri, niste jedini. No, za razliku od tadašnjeg jamba, danas imate ogroman izbor različitih Roll and Write igara koje staju u maleni džep od torbe i mogu se igrati bilo gde. 

Vozovi su uvek bili veoma popularni među igračkom populacijom, pa su se nalazili i u svim težinskim i cenovnim rangovima; od Colt Express-a do 18xx igara, od malenih Ticket to Ride-ova do deluxe Age of Steam-a. Bilo je logično da će morati da se pojavi i Rolaj i Piši verzija istih, i to u vidu Railroad Ink-a o čijoj popularnosti najviše govori broj različitih verzija i dodatnih ekspanzija koje su izašle u poslednjih 4-5 godina od izlaska originalne igre.

Railroad Ink je, u zavisnosti od verzije koju odaberete, igra za jednog do četiri ili šest igrača, u kojoj uz pomoć kockica koje prikazuju različite pruge i puteve, pokušavate da spojite što više izlaza i imate što manje grešaka u vidu nezavršenih veza. Pored ovih osnovnih poena, igra će imati različite dodatne kockice i elemente koji vam mogu doneti poene i pobedu u partiji.

Naime, u svom prvom izdanju, Railroad Ink je izašao u plavoj i crvenoj varijanti, dajući dodatne kockice (i pravila) vezane za vodu, odnosno vatru (meteori, vulkani). Posle toga su izašle zelena (šume) i žuta (pustinje i kanjoni) verzija igra, ali i gomila malenih ekspanzija koje su dodavale razna pravila, od realnih inženjera, aviona, podzemnih železnica, preko zastrašujućeg Katulua, do šašavih arkadnih igara i vanzemaljaca.

No, da se vratimo na to kako igra funkcioniše. Na početku partije je potrebno da se igrači dogovore da li će i šta od dodataka koristiti i u zavisnosti od toga ubaciti i možda izbaciti određene kockice iz igre. Svaka runda počinje bacanjem svih kockica, a zatim svi igrači istovremeno iscrtavaju iste na svoje table. Bele kockice (osnovne) su uvek obavezne da se iscrtaju, dok sve ostale imaju posebna pravila, i uglavnom su opcione za odigravanje. Pruge se moraju spajati sa postojećim prugama, putevi sa putevima, a tu su i stanice koje mogu promeniti jedno u drugo. Tokom poteza moguće je odigrati i jednu od specijalnih stanica, a maksimalno tri puta tokom igre. 


  KOMPONENTE I GRAFIČKI DIZAJN

Osnovna kutija u kojoj dolazi igra je apsolutno prelepo ilustrovana i dizajnirana, "zaključana" magnetićem i sa umetkom koji lepo drži sve komponente. Kockice su kvalitetne i pregledne, a umesto papira za crtanje, svaki igrač dobija debelu kartonsku tablu (sa svim informacijama) i piši-briši marker. Pravila su lepo napisana i na momente komična i laka za čitanje. U zelenoj i žutoj verziji su tu samo četiri table za igrače (umesto 6 u crvenoj i plavoj), ali je mesto popunjeno karticama zadataka koje su isto namenjene za pisanje i brisanje markerima.

Markeri su ok kvaliteta, ali pomalo predebeli za sve što je potrebno nacrtati i ispisati, pa preporučujemo nabavku tanjih markera i u boji, kako bi se odvojili različiti dodaci (npr. plavi za reke). Ovo će, osim poboljšanja preglednosti uticati i na to da vam krajnje table izgledaju sjajno.

S druge strane, kutije za dodatne kockice su, iako veoma simpatične zbog svojih dimenzija, teške za stalno otvaranje, pa ako se odlučite za ove dodatke, preporučujem izbacivanje umetka iz osnovne kutije i ubacivanje svega u nju.UTISCI

Railroad Ink je jedna od onih igara koje bukvalno možete poneti i igrati bilo gde. No, to nije njena jedina prednost, dovoljno je zabavna i izazovna da ćete želeti da je igrate i kod kuće. Svaki dan. Da, zna da bude jako zarazna, delom i zbog toga što se postavljanje svodi na vađenje par stvari iz kutije, pa partiju počinjete u roku od desetak, petnaest sekundi.

Uz to, igra je veoma pristupačna. Osnovnu verziju sa samo 4 bele kockice možete objasniti u nekoliko rečenica. Druge kockice, karte i table će dodavati minimalni broj komponenti, ali značajno menjati igru. Pohvalno je i što svaki od ovih dodataka ima i označenu težinu, pa početnike možete lagano uvlačiti u igru kroz lakše dodatke, dok će iskusniji igrači lako prihvatiti i teške. No i bez svega ovoga, igra je zbog kockica jako varijabilna, pa čak ni u najosnovnijoj varijanti neće brzo dosaditi (a računajte da u svakom slučaju dobijate barem dva dodatka, čak i u osnovnim kutijama).

Kad smo već kod varijabilnosti, neverovatno je koliko su dizajneri stvari smislili da ubace u prostu, osnovnu formulu. Reke, šume, kanjoni, vulkani se nalaze u osnovnim kutijama i daju dodatne poene u zavisnosti od načina na koji su postavljene, malene ekspanzije će vam doneti kockice za renovaciju; elektrane; aerodrome i avione; podzemne železnice koje će zahtevati da igrate duplu igru na dve table (pod i nad zemljom, pazeći gde šta pravite); privatne detektive iz Katulu Mitosa koji će pratiti tragove, putujući od stanice do stanice; pakmena, vanzemaljaca...

Jedini problem koji igra ima je vezan za to što je ponekad nepraktična za igranje. S obzirom da se markeri brišu na tabli, uvek morate da pazite gde hvatate tablu i naslanjate ruku. Tu je i mali problem sa praćenjem kockica, i šta ste sve odigrali tokom poteza, a šta još možete da odigrate. Table imaju lica sa kockica koje je moguće obeležiti, što definitivno pomaže kod ovog problema, ali nije baš idealno rešenje (posebno što ponekad treba paziti na dodatne kockice, dupla upisivanja, itd.)UKRATKO

Railroad Ink je, i pored jake konkurencije, odmah postala naša omiljena Rolaj i Piši igra. Uzbudljiva, zarazna i zabavna uz gomilu kombinacija će doneti nebrojano sati zabave, bez obzira da li je igrate kod kuće ili u malenoj, prelepoj kutiji ponesete na odmor. 

Na fotografijama se nalaze komponente iz Railroad Ink Challenge: Lush Green izdanja, kao i kockice iz dodataka Engineer i Sky.

  Ukoliko želite da ispratite još zanimljivih Dankovih objava vezanih za društvene igre, možete to učiniti na njegovom Instagram profilu @balderandboardgames