O IGRI

Poslednjih godina (ili decenija), Japanska kultura je postala planetarno popularna, pa je osim do televizijskih i kompjuterskih ekrana stigla i do nasih stolova. I dok neki aktivno mrze sam pomen sušija, drugi uživaju u umami ukusu pirinačnih kuglica sa malo tune ili lososa.

Bez obzira kojoj grupi pripadate, ako vam je potrebna igra za poneti, u malenoj kutiji u koju bi taman stao jedan set maki rolnica, onda je Sushi Go igra za vas. Možete je igrati i dok jedete suši, ali podjednako dobro će da radi i uz ćevape, picu ili pastu..Sushi Go je igra skrivenog povlačenja karata za dva do pet igrača u kojoj pokušavate da kroz tri runde osvojite što više poena stvarajući različite kolekcije japanske hrane na stolu. Na početku svake runde igrači će dobiti određen broj karata (u zavisnosti od broja igrača) i skriveno izabrati jednu koju žele da zadrže, dok će ostale proslediti protivniku pored sebe. Kada svi izaberu po kartu, moraju je otkriti, a zatim birati jednu od prosleđenih, i tako u krug dok se sve karte ne potroše.

Na kraju runde igrači će dobijati poene u zavisnosti od karata koje su odabrali. Nigiri će generalno davati fiksne poene, mada uz dodatak vasabija može da ih utrostruči. Sašimi karte vam mogu dati veliki broj poena, ali samo ako ih imate 3 u setu. Gjoze će skorovati u zavisnosti od toga koliko ih imate, maki rolnice će donositi poene igračima koji su ih sakupili najviše tokom runde, a pudinge čuvate tokom cele partije i proveravate tek posle treće runde.
Kada završite sa upisivanjem bodova za rundu, izbacite sve karte osim pudinga i započnite novu po istom receptu. Posle treće runde dodajte ili oduzmite poene od skupljenih pudinga i igrač koji je sakupio najviše poena je pobednik.


KOMPONENTE I GRAFIČKI DIZAJN

U sjajnoj malenoj kutiji stiže stotinak kvalitetnih karata sa lanenom završnicom. Ako odlučite da slivujete karte (što toplo preporučujem uzevši u obzir da će se često i dosta mešati, ali i zbog svoje nosive prirode igrati po raznim prljavim stolovima i podovima), računajte da će vam trebati knap slivovi kako bi sve uspelo da se uglavi u kutiju.
Kao manu komponenti bih izdvojio odsustvo bilo kakvog načina da se između rundi upisuju poeni. Naravno uz pametne telefone koje svi sada imamo, ovo nije kritična tačka, ali bitno je napomenuti.
Ilustracije u igri su preslatke, a informacije na kartama pregledne, pa će i potpuni početnici moći lako da se snađu.UTISCI

Sushi Go je savršena igra za poneti. Malena je, lako se započne (bukvalno je potrebno samo da podelite karte), lako se pakuje, ne zahteva mnogo prostora na stolu (ili čemu god odlučite da je igrate), svakoga možete naučiti pravila u 2-3 minuta, a partiju završiti u 10 do 15. Uz sve to, ona nudi i zanimljive odluke, kroz push-your-luck elemente nudi uzbudljivost, a zbog osnovne mehanike povlačenja karata praktično nema pauze u kojima igrači čekaju druge da završe.
Dok će neki voleti pristupačnost same igre, nekima njena jednostavnost može i da smeta. Zbog malog broja različitih karata i sposobnosti, određene runde mogu izgubiti svoju uzbudljivost, a igra iz istog razloga ima manju dugovečnost. Sushi Go jednostavno nije igra koja je tu da u potpunosti zameni neke ozbiljnije igre povlačenja karata, već da bude uvod u njih ili alternativa u situacijama kada su njene prednosti u vidu jednostavnosti, brzine i zahtevanog prostora, najizraženije.

Po pitanju broja igrača, Sushi Go je bolji u malo većem društvu, ali je nama i u dva igrača bio dovoljno zabavan. Tu će potencijalni problem sa lošim rukama biti češći, ali ćete s druge strane lakše pamtiti koje karte su u opticaju. Za dva igrača postoji i varijanta sa dami igračem koja povećava broj karata u igri, olakšava mogućnost oduzimanja karata protivniku, ali i povećava uticaj sreće.UKRATKO

Sushi Go je brza i uzbudljiva igra, namenjena onima koji vole da se igraju dok su na putu, novajlijama, ali i kao dodatak nekim ozbiljnijim igrama tokom igračkih večeri. Za ono za šta je dizajnirana, smatram da sjajno odrađuje svoj posao.


  Ukoliko želite da ispratite još zanimljivih Dankovih objava vezanih za društvene igre, možete to učiniti na njegovom Instagram profilu @balderandboardgames