Meni
Korpa

Catan na srpskom

Catan na srpskom
Catan na srpskom
Catan na srpskom
Catan na srpskom
BESTSELER
Catan na srpskom
Catan na srpskom
Catan na srpskom
Catan na srpskom

Opis artikla

Godine 1995. Klaus Tojber je objavio svoje remek-delo, društvenu igru Naseljenici ostrva Katan (Settlers of Catan). Za mnoge je ovaj klasik bila „početnička igra“ koja ih je uvela u hobi modernih društvenih igara. U narednih 25 godina, do 2020. godine, prodata je u više od 32 miliona primeraka i prevedena na preko 40 svetskih jezika! Iako je danas poznata samo kao Catan, ne brinite - to je i dalje vrhunska igra kakva je oduvek i bila.

Vi i vaši suparnici ste se iskrcali na nenaseljeno ostrvo Katan. Ostrvo se sastoji od šestougaonih polja koja predstavljaju različite vrste terena, savršene za kolonizaciju. Tokeni sa brojevima - u rasponu od 2 do 12 - se postavljaju na šestougaona polja. Svi igrači započinju igru postavljanjem dva skromna naselja na uglove polja i puteve koji vode iz njih. Vaš cilj je da osigurate prave resurse za izgradnju puteva koji će povezivati vaša naselja, izgradnju još više naselja, a takođe i njihovo unapređivanje u gradove.

Svaki igrač na početku svog poteza baca dve kockice i njihov zbir određuje koja polja proizvode resurse u tom krugu. Svako naselje koje se graniči sa šestougaonim poljem na kojem se nalazi dobijeni broj uzima odgovarajuću karticu resursa (drvo iz šume, glinu sa brda itd.). Dakle, u teoriji naselje koje se nalazi na polju sa osmicom će mnogo češće proizvoditi rudu od polja pšenice sa brojem 12 (na kraju krajjeva za dvanaesticu su vam potrebne dve šestice). Barem, u teoriji ... kockice, kao što znate, mogu da budu jako okrutne!

Tada aktivni igrač ima pravo da pokuša da pregovara o trgovini resursima sa ostalim igračima, kako bi postigao svoje ciljeve. Trgovina je osnovna mehanika ove igre, gde će vaše pregovaračke veštine doći do izražaja, i gde će se neretko čuti fraza - „Drvo za ovcu? Daj dve!“.

Takođe, tokom cele igre vode se borbe za specijalne karte Najduži trgovački put i Najveća armija, koje donose poene. Od velikog značaja je i špil razvojnih karata koje vam nude dodatne pogodnosti. Primetićete na ostrvu i polje bez numerisanog tokena, to je  neplodna pustinja u kojoj se nalaze lopovi koji kradeu resurse. Svima je cilj da prvi stignu do 10 bodova (svaki grad vredi dva poena, svako naselje jedan itd.) i na taj način pobede.

Ako ne možete da se zasitite ove klasične evro igre, obavezno pogledajte i njene ekspanzije, takođe, dostupne na srpskom jeziku, kao što su Pomorci i Istraživači i gusari (obe uključuju mnoštvo scenarija o plovidbi, otkrivanju novih teritorija i  dodatnih resursa), Gradovi i vitezovi (gde varvari napadaju ostrvo i zajedno svi igrači pokušavaju da ih zaustave!). Ili ako želite da radost igranja Catan-a podelite sa više prijatelja tu je i dodatak za 5. i 6. igrača!

U pitanju je novo eko izdanje igre iz 2022. godine.

Catan na srpskom
Zaštitite vašu igru MIPL zaštitama za karte
2x Crvena (120 karata veličine 45 x 68mm)
Opšte informacije
Trajanje partije 75 minuta
Uzrast 10+
Broj igrača 3-4
Kompleksnost 2.32 / 5
Mehanike igre Dice Rolling, Hexagon Grid, Hand Management, Income, Modular Board, Network and Route Building, Race, Random Production, Trading, Variable Set-up
Dizajner Klaus Teuber
Jezik izdanja Srpski
Jezička zavisnost Vrlo malo teksta na komponentama
Deklaracija
Naziv proizvoda Društvena igra Catan
Uvoznik Pridemage Games
Izdavač MIPL
Zemlja porekla Nemačka

Video pravila

  • Stanje: Na stanju
  • Šifra artikla: 760851644876
4,800.00Din

Napiši recenziju

Note: HTML nije preveden!
Loše Dobro